Българският анимационен сериал “Златната ябълка” на София Диша 2017

Българската култура може да се похвали с много талантливи личности. С хора богати на идеи, мотивация и стремеж да ги постигнат. Именно от такива хора се състои екипът на анимационния сериал „Златната ябълка“. Освен, че са професионалисти в областта на анимацията и филмовото изкуство, те намират обща идея и страст в създаването на проекта. Ако още не сте чували за тази изключително интересна фентъзи анимация, е крайно време да поправите грешката.

Самият екип определя анимацията си като приключенски екшън сериал, подходящ за широката публика, като най-малките зрители са между 8-12 години. Спокойно можем да кажем, че сериите са подходящи за деца, поради простата причина, че са направени по изключително разбираем и ефектен начин, съчетаващи в себе си митологични герои и елементи от българската култура, те са лесно смилаеми и атрактивни както за деца, така и за възрастни.

Освен препратките към българския дух и традиции, в анимацията се усеща наличието на съвременни теми и проблеми, и тяхното разплитане. Всеки епизод проследява пътуването на главните герои през мистичните земи и има самостоятелна история, част от главната сюжетна линия на търсенето на златната ябълка.

Зад „Златната ябълка“ стои Студио Змей. Екипът работи върху проекта си предимно онлайн и координира дейността си с помощта на уеб платформи, а членовете са пръснати по целия свят. Несъмнено се координират успешно, защото резултатът прозира в чудесната им работа. Нямате търпение да научите нещо повече за тях? София Диша задава въпросите!

Здравейте! Важно е да започнем от самото начало, а именно как се роди идеята за “Златната ябълка”?

Идеята за „Златната ябълка“ се роди преди пет години. Създателят и двигател на проекта Димитър Петров работеше по проект за Cartoon Network. Той е израснал с анимациите на Cartoon Network и Disney, и след като видя как се създава един анимационен сериал на практика, започна да разработва концепцията за „Златната ябълка“. Постепенно към проекта се присъединиха още много хора, като в момента сме над 30 души от 5 държави. Идеята е да се вземе всичко положително от българския фолклор, поуките от нашите легенди и митове, и да разкажем съвременни сюжети, вдъхновени от света на българските народни приказки.

Колко време и усилия ви костват за създаването на една серия?

В момента започваме продукцията на пилотния епизод на проекта, който ще бъде 12-минутен, напълно анимиран епизод. Тъй като почти всички елементи (сюжетни линии, герои, локации, декори, звукови библиотеки и т.н.) ще трябва да бъдат изградени от нулата, продукцията ще продължи между 6 и 8 месеца. В последствие, когато започнем продукция на цял сезон, процесът значително ще се забърза, тъй като вече ще имаме разработени много от елементите, ще има преизползване и застъпване в работата на отделните екипи. Така че продукцията на цял сезон от 12 епизода по 24 минути всеки ще отнеме около 18 месеца.

Колко серии ще има в един сезон?

Целта е да направим поне два сезона, всеки по 12 епизода, като всеки епизод ще е с продължителност 24 минути.

Разкажете ни малко повече за героите? От какво са вдъхновени?

Четиримата главни персонажи в „Златната ябълка“ са Вихра, Тина, Влад и Бран. Вихра е 14-годишно момиче, чиято майка е човек – кметицата на град Хан, а баща й е змей – Вулкан Змей, предводителят на духовете в Хан. Тъй като Вихра е наполовина змей, а змейовете са повелители на бурите и мъглите, тя има облаче вместо коса, и то променя цвета си в зависимост от настроението й. Вихра тръгва да търси златната ябълка, защото се надява чрез нея да възстанови мира между хората и духовете в своя роден град. Тина-Пакостина е най-добрата приятелка на Вихра и е самодива. Тя се присъединява към Вихра в търсенето на златната ябълка заради приключението. Влад и Бран са братя кукери, които тръгват да търсят златната ябълка, за да се опитат да възстановят унищожения Кукерводител – най-важната книга сред кукерите, пазеща тайните на кукерската магия и изработването на чанове, с които кукерите се борят със злите духове. Героите в „Златната ябълка“ са вдъхновени от българските народни приказки и различните легенди, свързани със змейове, самодиви, от все още живата традиция на кукерските групи, както и от класическите приказни сюжети.

Колко митологии и култури се преплитат в анимацията?

В сериала ще се преплитат различни местни митове от цяла България, ще има елементи от фолклора на ковачите, обичаи, свързани с природните сили, легенди за змейове и самодиви. Светът на „Златната ябълка“ е много силно свързан с вярванията на хората от векове насам и с тяхното уважение и страхопочитание към природата.

Децата или възрастните проявяват повече интерес?

Тъй като все още нямаме готови епизоди, а само един късометражен филм, възрастните са по-голямата част от нашите почитатели. Това са хората, които ни подкрепят, следят развитието на проекта и помагат за съществуването му. Децата се впечатляват от готовата продукция – трейлъра, късометражния филм, книжките от поредицата „Легенда за първия кукер“, както и от плюшените овце.

Каква е основната философия стояща зад проекта “Златната ябълка”?

Основната философия зад проекта е идеята за съвместната работа, за общността. Ако една група хора вярва силно и полага усилия, за да постигне нещо положително, рано или късно те се увенчават с успех. Идеята е благодарение на задружната работа и вдъхновение да направим така, че да реализираме идеите си. Тази философия обединява екипа и вече пет години той привлича все повече съмишленици; това е и идеята, на която стъпва основният сюжет в сериала.

Как успявате да се финансирате?

Проектът „Златната ябълка“ се финансира почти изцяло от дарения на фенове и малка част чрез лични средства на екипа. Късометражният филм „Легенда за първия кукер“ беше финансиран изцяло от дарения след успешната ни кампания в Kickstarter през 2015 г.; средствата за пилотния 12-минутен епизод също бяха събрани чрез кампания в crowdfunding платформа – Indiegogo. Създали сме и електронен магазин, в който продаваме оригинални продукти с героите и дизайните от проекта (постери, пана, тениски, книжки, картички с добавена реалност, плюшени овце). Всяка покупка от наш щанд по време на събития из страната също помага директно за съществуването на проекта и развитието на Студио Змей.

Насочили ли сте се към телевизии от национален ефир или къде ще се излъчват сериите?

Българската национална телевизия е ко-продуцент на пилотния епизод, като проявява интерес и към целия сериал. Имаме предварителни споразумения с международни разпространители от САЩ и Франция, планираме сериалът да е достъпен и онлайн. Преди да подпишем конкретните договори обаче всички очакват да видят пилотен епизод, който да даде ясна заявка за нивото на продукцията, която можем да реализираме.

Какво ще ни покажете на София Диша?

В програмата на кино шатрата на София Диша ще бъдем представени чрез трейлъра на сериала, късометражния филм „Легенда за първия кукер“, както и два видео материала „от кухнята“. Ще покажем процеса по композиране и записване на музиката в късометражния филм, с участието на над 40-членен оркестър, дело на невероятно талантливия Георги Стрезов. Ще покажем и 10-минутен видео клип, в който нагледно демонстрираме всички основни етапи, през които минава един анимационен филм – от идеята до финалните надписи. Ще разкажем последните новини около проекта и какво предстои в следващите месеци. Отделно, през целия уикенд на София Диша, ще имаме и собствена шатра, в която всеки посетител на фестивала ще може да разбере подробности за проекта, да зададе своите въпроси на членове от екипа, както и да ни подкрепи чрез покупка на продукт с героите и декорите от „Златната ябълка“. Тъй като овцата Хари обича интересните места, той ще бъде централната атракция на нашата шатра, и каним всички свои фенове да снимат своите плюшени играчки на фестивала и да споделят снимките с хаштаговете #harrywashere #СофияДиша #SofiaBreathes

Повече за проекта, можете да откриете на goldenappleseries.com и във Facebook.