Галерия ,,Контраст” с първо участие на София Диша

Галерия “Контраст” се ражда с идеята за подкрепа на съвременното българско изкуство. Създаването на нова оценъчна система – градена изцяло на художествени и пазарни стойности, менажирането на артисти и възпитаването и насърчаване на ценители, които да инвестират в изкуство, са сред важните задачи на галерията.

Избраната локация – ул. „Цар Самуил” 49 не е случайна. Никъде в столицата, няма толкова много галерии на една улица. Нещо повече, в съседните преки, освен галерии, има много антикварни магазини, ателиета на художници и арт студия. Това превръща района между булевардите „Витоша”, „Христо Ботев”, „Патриарх Евтимий” и улица „Алабин” в цял артистичен квартал. Наоколо всеки ценител на изкуството може да намери подходящата картина или антикварен предмет, да поговори с галеристи и художници, или пък просто да се наслади на досега с изкуството.

Идеята е пространството на „Контраст” да се превърне във функционален арт център, където, освен изложби, да бъдат организирани камерни концерти, литературни четения и много други културни прояви. Галерията разполага с пространство, което и отрежда място сред най-големите частни салони в столицата.

Голямо предизвикателство за галерия Контраст е първото й участие в летния градски фестивал София диша. Уникалната възможност за непосредствен контакт с масовата публика ще се състои в сърцето на София, а именно площад „Св. Александър Невски”.

Тазгодишното издание, което се провежда за осма поредна година, е част от актуалната културна програма по подготовка на българското председателство на Съвета на Европа, започващо в началото на 2018 г. Галерия Контраст се включва във втората му част, в периода 26 – 27 август, и специално ще представи творби на млади български художници. Любителите на изкуството, които ще посетят експозицията й, в творческата зона на фестивала, ще могат да видят картините на: Юлиан Станкулов, Моника Тошева, Радослав Нейчев, Людмил Веселинов и Ялмур Станкулов. Авторите, стиловете, техниките и концептуалните решения са подбрани и съобразени с нестандартното пространство на градската среда.

Сред тях Юлиян Станкулов ни омайва с дъха на “Божествени градини” като използва иновативни живописни техники. Лиричните и колоритни софийски пейзажи на Радослав Нейчев ни препращат към “Стара София” и “Софийски потайности”. Людмил Веселинов се спира на историческата забележителност Траянови врата със своите “Крепост I” и “Крепост II”. Най-младата авторка Ялмур Станкулов, за пореден път, изненадва със своите концептуални живописни творби “Recognize me I” и “Recognize me II”, рисувани специално за случая. Произведения, които ще останат загадка до последния момент ще представи атрактивната Моника Тошева.

В двудневната програма на мултижанровия фестивал София диша, галерия „Контраст” ще даде възможност на всички посетители да се срещнат и запознаят със самите художници.

Каним всички ценители на съвременната българска живопис да станат част от това мащабно събитие и да опознаят, по един интригуващ и нестандартен начин, културния живот на София!