Думи на 4 гуми ще ни срещне с известни български писатели и поети и през август

Идеята при създаването на мобилната книжарница ДУМИ НА 4 ГУМИ е тя да присъства в много наши градове и общини, на големите литературни салони и фестивали, както в страната, така и в чужбина. Отличителното за нея е, че представя и продава единствено съвременни български писатели и поети, като акцентът е върху живите ни автори. Тъкмо това се превръща в кауза на проекта – чрез популярността си, той да помага на другите пишещи да намират пътя към своята публика, но и да громи междупоколенческите различия. От изключителна важност е изграждането на широки общности в литературата, като начин да се развива литературният контекст.

А защо акцентът ще пада върху писателите, които все още са сред нас? Защото обществото ни трябва да се научи да цени артистите приживе, а не да се сеща за тяхното съществуване, когато от тях е останала единствено работата им. 

Книжарницата е малка и уютна, като за целта е използван ретро бус. Пред него има шатра с няколко стола, на които читателите могат да седнат да изпият чаша кафе, чай или вино и да поговорят за тенденциите в литературата, да се допитат за препоръки и да споделят впечатления. 

Това лято мобилната книжарница за съвременна българска литература “Думи на 4 гуми”, подкрепена от “Виваком Регионален Грант”, за втори път ще гостува на превърналия се в традиция фестивал “София диша”.

За (по)читателите на съвременна българска поезия и проза “Думи на 4 гуми” организират срещи с автограф и в двата дни.

26 август 2017 /събота/:

17:00 Георги Гаврилов с “Корабен дневник на книжната лодка” и “Пиета”
18:00 Иван Русланов със “Среднощни светлини”
19:00 Мартин Николов със “Софийски магьосници”
20:00 Константин Трендафилов със “За кого се сещаш, когато се сещаш за някого” и “Затворисърце”

27 август 2017 /неделя/:

17:00 Симеон Аспарухов с “Дни за обичане”
18:00 Боряна Дукова с “Трилъри по женски”
18:00 Мария Донева с “Любовта идва”, “Тя се наслаждава на дъжда”, “Шепа лъскави череши”, “Заекът и неговата мечта”
19:00 Иван Ланджев с “Ние според мансардата”
20:00 Момчил Николов с “Последната територия”