Зона България по следите на традиционната българска култура

„НИШАН” ни води по следите на българската традиционна култура, правейки ни не само наблюдатели, а и участници в пътешествието към корените ни. Сдружение „НИШАН” вярват, че мястото на българските традиции не е само в книгите – от опит знаят, че най-добрият начин за опознаването им е да ги преживеем.

Всичко започва, когато Рени и Ангел (едни от създателите на сдружението) решават да се оженят по нашему с българска традиционна сватба като от едно време. Откликът, който има събитието сред гостите и всички, които разбраха за него от медиите, ги вдъхновява да популяризират тази идея и да започнат да организират традиционни сватби като от едно време. През август тази година се отдават на още една стара практика „МЕЖьО – презареди на село с КАУЗА“ – алтернативен отдих на село, където участниците се включват в ежедневните задачи на местните хора.

По време на фестивала за градска култура София диша 2017 са подготвили изложба със снимки от родопска сватба и от традиционната сватба на Рени и Ангел в с. Боженци; читалня, където можете да се потопите в море от знание и образи от традиционната култура. Ще ви изпитат дали можете да познаете „Що е то в буркана?“, без да гледате и ще ви провокират с една забавна етноложка игра.

Повече за „НИШАН“ можете да разгледате на страницата им във Facebook, с която целят да
запознаят по-широка публика с малко познати български традиционни практики, ритуали и скрито етноложко знание както от миналото, така и съвсем живи в съвременния ни свят.