Индустриално макраме от Milano Design Week на София диша 2017

Blackout label се ражда през 2014 с идеята за една по- нестандартна красота. Създателят на лейбъла, Пламена Владимирова, винаги е експериментирала с обществените норми за красота и крайностите. В търсене на „онова, което никой го няма“ и базирайки се на опита си като стилист, дизайнерката се запалва по макрамето (специфичен начин за завръзване на възли). Трансформирайки го, Пламена създава своите бижута.

Аксесоарите на Blackout label се категоризират като „индустриално макраме“: комбинация от добре познати техники макраме и индустриални материали. Всеки артикул е абсолютен уникат и никога не се разработва повече от една бройка от даден модел. Бижутата са изключително персонални, и всяко едно намира точно определения за него собственик. Плетките и комбинациите са направени за смели жени, които не се страхуват да се откроят и да бъдат забелязани.

За близо 3 години, брандът набира популярност както в България, така и извън пределите на страната. Брандът има зад гърба си 3 самостоятелни изложби у нас – #seeherthrough; #antidots; #secretsex, взел е многобройни участия в базари, модни изложения и различни медии.

В световен план, Blackout label има клиенти от Канада, Америка, Бразилия, Хонк Конг, Австралия, Русия и Европа. За 2015 е селектиран измежду 160 кандидатури от цял свят, да вземе участие в един от най-големите форуми за contemporary art & jewelry на Балканите – Autor в Букурещ, Румъния. През 2016, брандът е включен в селекцията 100-те най-добри contemporary artist в света за 2016/2017. Капсулната колекция #threadfiction замина за Испания, преди седмица, където е представена в следващия голям форум за contemporary art Еspajoya.

През април тази година Blackout label взе участие и на Milano Design Week с капсулната колекция #puzzle.me, която беше специално представена заедно с още около 15 световни бранда за contemporary jewelry в специално разразботен temporary shop.

Blackout label, разработва както дамски така и мъжки колекции, които също имат страхотен успех измежду мъжката аудитория.

Вие сте?

Blackout label- бранд за нестандартни бижута от индустриално макраме. Бранд за смели хора, които не се притесняват да бъдат забелязани!

Какво ще представите по време на фестивала София Диша 2017?

На фестивала ще прадставим последната си лятна колекция от акесоари. Ще има и малък teaser на двата нови проекта, които ще влязат в сила от септември месец.

За първа година ли участвате във фестивала и защо решихте да се включите?

Да, за първа година ще бъдем от страната на изложители, а не само на посетители на София диша. Решихме да се включим, защото свързваме фестивала с лицето на София – забързана, луда, шарена, дишаща в различното.

Как се развива художествената сфера, в която работите?

Когато започнахме да се занимаваме с „индустриално макраме“ преди 6 години като цяло хората трудно приемаха толкова обемни и привличащи вниманието аксесоари. В световен мащаб хората, които се занимаваха с нещо подобно бяха много малко. Сега след като влезе и като тренд и придоби повече популярност, както за материалите, така и за обемността на бижутата, хората все по–лесно възприемат и рискуват да пробват нещо подобно. Така, че спокойно можем да кажем, че в последните няколко години сферата, в която се развиваме са разширява и става все по-интересна. Определено има какво да се види!

Избройте няколко имена на артисти от вашата художествена сфера (българи или чужденци), които ви вдъхновяват?

Iris Van Herpen – следим я още от 2010, Eleanor Amoroso и Denise M Avera.

Какво харесвате в София и какво не харесвате и искате да промените?

Харесват ни динамика и свободата на избора! Не ни харесва мръсотията!

Защо хората непременно трябва да се спрат при вас?

При нас е винаги забавно. Ние държим адски много на личния контакт с всеки един човек, не зависимо той дали е наш клиент или не. Разказваме историите, които стоят зад всеки артикул и зареждаме с позитивно настроение. А като бонус, винаги можеш да си „откраднеш“ и щипка ексцентричност от нас. Определено си заслужава!