Кариерният форум “Кариера в България. Защо не?” на София Диша 2017

Какво знаем за “Тук-там”? Че са еднa от наистина полезните организации, представящи професионални, образователни и социални възможности за българи с опит и образование в чужбина.

Как? Чрез проекти и събития, най-големият от които е кариерният форум, който съорганизират с Back2BG.com, вече 10 поредни години – “Кариера в България. Защо не?” Това е специализиран форум за българи с опит в чужбина и е най-големият по рода си.

„Кариера в България. Защо не?” има за цел да привлече студенти, предприемачи и специаисти, като им дава възможността да осъществят пряка връзка с над 90 топ компании (или бъдещи работодатели), търсещи именно тях. Форумът има интересна програма съчетаваща изложение, лекции и дискусии, работилници, фирмени презентации и кариерни консултации.

За още по-голям резулат, сдружението влиза в партньорство с институции, медии, неправителствени организации и създава платформа за обмяна на опит, знания и контакти преди, по време и след провеждането на форума.

“Кариера в България. Защо не?” е бизнес събитие на годината цели два пъти, с което утвържадава реномето си на форум, генериращ успех.

Каузата на “Тук- там” е да покаже на българите зад граница, потенциала на България. Вярваме, че успява и искаме да чуем повече!

Кои са водещите компании, които взимат участие в кариерния форум?

Всяка година във форума се включват различни компании. Има и такива, които участват без прекъсване през годините. Трудно е да се каже кои са водещите – това зависи от сферата, в която човек иска да се развива и позицията, която търси. На форума присъстват едни от най-големите и успешни компании в България, както и стартиращи бизнеси, неправителствени организации и HR агенции. Стараем се да има за всекиго по нещо.

Какви работни места най-често се търсят от работодателите?

Най-често търсените позиции са в сферата на бизнеса – финанси, маркетинг, IT, мениджмънт. Всяка година обаче се опитваме да събираме разнообразни комапнии, за да има и по-широко поле на възможностите.

Има ли специални изисквания за самите участници – критерии на,които трябва да отговарят?

Участниците трябва да имат трудов или образователен опит в чужбина от поне шест месеца / един семестър.

Увеличава ли се броят на българите, които се връщат, за да работят и живеят в България?

Няма официална статистика, но статистиката на форума показва, че през изминалите 10 години, всяка следваща посетителите нарастват, както и компаниите, които търсят млади професионалисти с международен опит. Вярваме, че все повече българи избират да се върнат в България и да градят бъдещето си тук.

Какви са основните мотиви за създаването на самия форум?

Българите в чужбина имат нужда от надеждна информация относно пазара в България. Такава могат да получат само от директна среща с работодателите и проучване на конкретни възможности за тях самите. Често медиите, роднините и приятелите нямат обективна гледна точка и клонят по-скоро към негативните стереотипи за страната ни. Ние вярваме, че плюсовете на живота и кариерата в България са не по-малко и че всеки има право на информиран избор.

Радва ли се на все повече участници?

Форумът става все по-голям с всяка изминала година. През 2016, регистрираните участници бяха близо 1600.

Какво ще ни представите на София Диша и защо избрахте именно този фестивал?

София Диша е един от тези фестивали, които показват духа на града, духа на България и смятаме, че такива събития са едно от нещата, които показват характера на живота у нас. Те са тези малки положителни неща, които правят голямата промяна, когато трябва да вземем решението къде да живеем. Ще ви покажем символа на Кариера в България – един страхотен, старовремски куфар, с който ще можете да си напрвите интересни снимки и ще ви разкажем повече за форума.