Нестандартно литературно четене с ИК Жанет 45 и АБК

Заговори ли се за „по-добрите“ български издателства, едно от първите споменати ще е пловдивското издателство „Жанет 45“. Основано е през 1989 г. от Божана Апостолова – поет, прозаик и издател. Днес то е част от големия полиграфически комплекс „Жанет 45“, включващ още печатница, студио за предпечат и книжна борса.

Дейността му започва с публикуване на книги основно от български автори в три направления: първи книги (поредица „Поетики“ – за поезия, „Гамбити“ – за проза), съвременна класика (многотомни издания на най-добрите съвременни писатели от средата и края на миналия век) и книги за деца. Със самоотверженост и безкомпромисен вкус издателство „Жанет 45“ успява да съхрани и наложи на книжния пазар талантливото поколение на 90-те, попаднало в опасния луфт на прехода. Имената на Георги Господинов, Милен Русков, Здравка Евтимова, Аксиния Михайлова и др. вече са познати не само в Европа (поради европейските призове, с които бяха наградени и многобройните преводи), а и в много други държави по света, включително САЩ. Разбира се, преводът на техните книги на чужди езици не е единственото мерило за качествена литература. Националните награди, които донесоха на издателството наши автори, открояват и други имена: Христо Карастоянов, Йордан Велчев, Ивайла Александрова, Весела Ляхова, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева, Бойка Асиова, Людмил Тодоров, Екатерина Йосифова, Оля Стоянова и т.н. Те от своя страна поведоха след себе си и нови млади автори – Борис Минков, Ганка Филиповска, Мария Донева, Радостина Ангелова…

В последните десетина години благодарение на Манол Пейков – съсобственик и син на Божана Апостолова, „Жанет 45“ се утвърди и като едно от най-реномираните издателства за преводна литература със своите поредици „Отвъд“, „Кратки разкази завинаги“, „Шеста кохорта“, „Кубинската поредица“, „Индийската поредица“ и т.н. От издателство „Жанет 45“ тръгнаха, или поне тук утвърдиха имената си едни от най-добрите преводачи, Нева Мичева, Невена Дишлиева-Кръстева, Русанка Ляпова, Стефан Русинов, Надежда Розова, Анелия Петрунова, Надежда Радулова, Ангел Игов и т.н. Диапазонът на езиците при тези „пощенски коне на културата“ е впечатляващ – от английски до китайски, от хърватски до японски и от мексикански до фарси.

Изданията, които „Жанет 45“ публикува вече повече от 25 години (над 1200 на брой), са съвременни по дух, изненадващи и атрактивни като визия, безкомпромисно качествени като полиграфическа реализация. Неслучайно те са постоянни лауреати в най-престижнитенационални литературни конкурси. Като уникален случай може да посочим 2013 година, когато всички важни литературни награди безапелационно бяха спечелени от автори на „Жанет 45“.

26 август 2017 /събота/:

17:00 – гостуват Илияна Илиева (“И не помислям докога”) и Иглика Дионисиева (“Захранване на нощта”). И двете книги са поетични.
18:00 – гостува Иван Димитров. Авторът ще участва в “Литературен пърформанс Изненада”
ИК “Жанет 45” и АБК имат удоволствието да ви поканят на “Литературен пърформанс Изненада” на Иван Димитров. Събитието е част от фестивала “София диша 2017”. Очаквайте неочакваното. Музика, литература и една предизвикателна възможност сами да се включите в пърформанса. Целта ще е заедно да разчупим формата на повечето литературни четения в България. И да открием, че можем да се забавляваме по един сериозен начин. Заедно. Автори, читатели и издатели. Защото не можем един без друг.
19:00 – гостува Вангел Имреоров (“Напускане на спомена”). Ще четем поезия, авторът ще бъде щедър на автографи.

27 август 2017 /неделя/:

17:00 – гостуване на поетесата Мария Донева. Ще се четат нейни стихове, както и откъси от преведената от нея детска книжка “Патилата на метлата” (автор Джулия Доналдсън и илюстрации Асел Шефлър).

През цялото време в пространство на ИК “Жанет 45” и АБК на разположение ще бъде и малък детски кът – място, където децата да порисуват, да побъбрят, да разглеждат книжки.