Нови идеи от порцелан и керамика за лятото и плажа

Албена Джокова се занимава професионално с керамика от почти десет години. Изработва предимно функционални предмети от порцелан и керамика, малки пластики и бижута. Ателието ѝ се намира в София. Работи с малко на брой галерии и магазини за авторски изделия, а също така участва на различни събития, на които предлага лично продуктите си.

Ти си?

Албена Джокова и под това име представям и продуктите, които изработвам.

Какво ще представиш по време на фестивала София Диша 2017?

На предстоящето си участие ще представя най-новите си порцеланови идеи, неща създадени изцяло на ръка, леки, функционални предмети и малки нежни бижута, които виждам най-добре разхождани по летни плажове.

За първа година ли участваш във фестивала и защо реши да се включиш?

От ветераните на София диша съм и съм щастлива, че и тази година съм част от най-големия уличен фестивал на града ни. Личният, позитивен контакт с изключително голямо количество хора е само един от плюсовете на събитието.

Как се развива художествената сфера, в която работиш?

Бих била много щастлива, ако повече млади колеги се впуснат в предизвикателството да се занимават с керамика, със свои свежи, оригинални и вдъхновяващи продукти. Пожелавам на града ни достъпни работни пространства, оборудвани ателиета и работилници!

Изброй няколко имена на артисти от твоята художествена сфера /българи или чужденци/, които те вдъхновяват?

Много дълъг списък може да стане, ще се спра само на много малка част от заобикалящите ни прекрасни артисти: Tochka&Tochka, Яна Каишева, Concept/ceramic studio/, Силвия Чанева, Росица Трендафилова, Керамична къща Еребус и още много имена…

Какво харесваш в София и какво не харесваш и искаш да промениш?

Наистина обичам града ни и сега, докато цъфтят липите, а и има прекрасни залези и гледки към Витоша. Пожелавам на всички дълго лято из градините на София!

Защо хората непременно трябва да се спрат при теб?

Защото моята работа ми носи щастие и това си личи!