Последната неделя на София диша ще е посветена на музиката.

От 16.00 до 22 часа, на 30 август, София ще преживее за пета поредна неделя своя градски празник. Локацията е ул. „Оборище”, между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Сан Стефано”. За втора поредна година „Оборище” ще се превърне в музикална улица, а селекцията ще представи талантливи и работещи млади музиканти, които не са избрали бързия път към славата, чрез комерсиализация и посредствено разгръщане на музикалните си способности, а усъвършенстват индивидуалните си стилове и похвати чрез отдаденост и професионализъм.

Началото от 16:00 часа, на Голямата сцена, концертите ще започнат с Константин Кучев. Той е певец и композитор на театрална музика, завършил е НМА “Панчо Владигеров”, специалност “Поп и джаз пеене”. Ще представи “Разходка по луната” – интерактивен музикален пърформанс, който активно включва публиката в творческия процес по създаване на песен, приказка или…. космически кораб. Резултатът ще бъде сюрреалистично пътешествие – обещава музикантът. Clavexperience ще поемат щафетата от 17:00 часа, когато Павел Терзийски (вокали, бийт бокс) и Димитър Горчаков (клавири) ще преминат през Dub, Reggae, Drum and bass, Dubstep и джаз. Музиката на международната формация – The Bedlam Club, базирана в София и състояща се от клавишни, контрабас, барабани и перкусия, ще представи electro punk jazz, от 18:00 часа. А от 20:00ч., ще започват The Science – колаборация между електрониката на Мартин Ставрев (Soulslept) и вокала на Нино Гомес (Brujeria). Музиката им е иновативна, в нея могат да бъдат усетени влияния от стиловете дъбстеп, трип хоп, IDM. Те постепенно, но и устремено се налагат като една от най-силните модерни лайв формации в България.

Отделно от Голямата сцена, по време на фестивала ще се представят „Вокализирай това”, които в обособено пространство на улицата ще пеят, импровизират и записват музика заедно с публиката.

Театралният проект Театър Азарян към Националния дворец на културата (НДК) ще участва, по време на „София Диша“, с акция за събиране на стари обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала, по идея на сценографа – Никола Тороманов – Фичо. Идеята е свързана с биографията на режисьора Крикор Азарян, който навремето е работил като обущар.

Darik Storytelling Point ще представя умението на медията да разказва истории – водещ от радиото ще приканва хората да седнат в креслото му и да изслушат 10 секудна история.

„Корейският кът“ официално отвори врати през март 2015 година и е най-новата чуждоезикова читалня на Столична библиотека. С богата колекция от книги, електронни ресурси и технически възможности … ще представи импровизирана читалня с възможност за изработване на различни предмети от традиционната корейска хартия – „ханджи“.

По време на фестивала ще се състои и block party организирано от най-големия независим български портал за dance музика – bassline.bg. Мисията на dance музиката е да обединява хората и да възпитава в любов и приемственост към ближния, която още от самото си зараждане проповядва идеологията за мир, любов, обединение и уважение.

Очакваме ви!

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.