И през 2015 София ще диша цели пет недели

Началото на градския фестивал „София Диша“ беше поставено през 2010 година със затварянето на улица „Шишман“. Тогава, в продължение на три недели жителите и гостите на столицата се срещнаха със съвременните изпълнители и артисти на града и си подариха разходки из центъра на столицата, подплътени с фестивалната атмосфера, която превърна августовите недели в един дългоочакван празник.

През последните пет години фестивалът се превърна именно в това – в един своеобразен празник-среща, на който се запознахме с последните събития от културния живот на столицата. Запознахме се с множество музиканти, художници, занаятчии, танцьори, актьори, писатели и една многолика и разноцветна група от будни хора, за които изкуството се е превърнало в начин на живот.

Ако трябва да съберем под общ знаменател цялото това разнообразно множество, което феситвалът събира всяка година, то бихме могли да определим тези хора като пулсът на града. А заедно с пулса идва и онази глътка въздух, която ни е толкова нужна в топлите летни дни.

Въобще, „София Диша“ намери трайно място не само в календара от културни събития в столицата. Фестивалът се превърна в част от града, част, която заедно създадохме и облагородихме
Защото заедно с посетелите ние оформихме „София Диша“ по наш образ и подобие. Така фестивалът се превърна в отражение на всички онези работи, които ние търсим, обичаме и ни е интересно да научим.

Именно това е „София Диша“ – една среща между посетители, артисти и хората от дадения квартал, които са и лицето на този квартал. Едно припомняне, че всички сме заедно в този град и ние сме хората, които го оформят и пресъздават. Защото „София Диша“ не е просто градския фестивал. Това си е нашият фестивал, на който ние сме посетителите, участниците и организаторите взети заедно.

Настоящото издание на фестивала ще се състои през август месец в продължение на пет неделни дни и ще се разпростре на няколко улици в града с традиционните вече теми екология, визуални изкуства, литература, спорт, музика и танц. Програмата е както следва:

2 август, 2015 г. – Екология – Малките пет кьошета
9 август, 2015 г. – Визуални изкуства – ул. „Пиротска“
16 август, 2015 г. – Литература – ул. „Ангел Кънчев“
23 август, 2015 г. – Спорт – ул. „Цар Иван Шишман“
30 август, 2015 г. – Музика и танц – ул. „Оборище“.