Седмото издание на София Диша има потенциал да разшири зоните си за свободен градски празник

Организаторите от фондация „София Диша“ и Столична община са в процес на разширяване зоните на провеждане на ежегодния летен фестивал за градска култура – София Диша 2016 г.

Миналогодишното издание премина изключително успешно, с рекорден брой посетители и положителни отзиви от страна на участниците, като петте затворени за автомобилно движение улици отесняваха през неделите на месец август. В момента се обсъждат възможностите за разширяване обхвата на фестивала, а това ще включи и по-големите централни булеварди и ще приобщи градини и паркове.

„През седемте години на провеждане фестивалът се наложи успешно, като привлече широка аудитория от хора и стана платформа за изява и среща с независими артисти, писатели, млади художници и музиканти, занаятчии, производители на еко продукти. Критерият по който подбираме участниците е качество и достъпност на продукта“, разказва Суни Данаджъ от фондация „София Диша“ и добавя, че тази година ще се постараят да създадат максимален комфорт на хората като ангажират по-големи градски пространства за провеждане и обособят различни тематични зони през всяка една от неделите. Акцентът ще бъде Културната програма, която ще включва визуални изкуства; изпълнителски изкуства – музика, танц, пърформанси, цирково изкуство; литература; медия – фотография и филм; смесена техника, като поканата за участие ще стартира още от началото на март. Всяка неделя Културната програма ще бъде различна, без да е подчинена на една тема. Ще има обособени зони за спорт и забавления за деца. Карта с различните тематични зони на фестивала ще ориентира посетителите.

Направеното през 2015г. социологическо проучване, фокусирано върху София Диша, сочи като един от положителните ефекти на събитието – развитието на предприемачеството сред културно-творческата индустрия на града. Сред високите оценки се посочва добрата организация и подкрепа при провеждане на събитието, усещането за празник и положителния бизнес ефект. Според проучването търговските обекти, намиращи се на фестивалните локации, удвояват оборотите си по време на събитието, а някои от артистите се готвят специално за представянето си на фестивала, заради възможностите за контакти и извън страната. Сред препоръките към събитието е да се включат повече изпълнителски изкуства, спорт, занимания за деца и по-внимателна селекция на приложните артисти.

„Ще се съобразим с тази обратна връзка и ще направим фестивала по-динамичен и интерактивен през тази година, като включим повече участници от цялата страна. Развиваме модела на събитието и имаме изграден бизнес план до 2018 година (България ще председателства Съвета на ЕС) София Диша да се превърне в национален бранд представящ страната ни“, казва Стоян Зиков от фондацията.

Като положителен ефект за събитието организаторите посочват медийния интерес и доброто отразяване, като тази година ще потърсят подкрепа за комуникация на събитието от различни национални институции и организации – Министерство на туризма, летище „София“, ОП „Туристическо обслужване“ и др., за да се комуникира фестивала като туристическа атракция и да достигне до максимален брой гости на града.

Повече за програмата на фестивала и покана за участие в София Диша 2016 г., следете:
sofiadisha.com

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.