“Туй-Онуй” – съвременната мултимедийна поредица за деца

“Туй-Онуй” е мултимедийна поредица. Това са приказки-игри, които издателство “ТАТ Криейтив” издава в печатен вариант, а първата книга оживява и в мобилна версия: “Кой светна луната?” (Who lit the moon?). Самата поредица “Туй-Онуй” е за любопитните детски въпроси, а приказките дават отговори, но не онези научно-енциклопедичните, които ще открием в учебниците, а от тези другите, които поддържат будно детското въображение.

Същевременно от издателството се опитват да въведат един нов, холистичен подход на обучение, защото в приказките има втъкани различен тип образователни игри. Новото при тях е в това, че смесват игрите за писане на думички с тези за наблюдателност, за подреждане на цифрите на часовника, рисуване и оцветяване и много други, и детето ги “учи” в едно цяло, а не както в учебник по математика или български език – всяко познание да е отделено от останалите.

Мобилната версия е едно важно допълнение към проекта им, защото там детето става главен участник и благодарение на него се случва самата приказка. Проекта е мащабен и първи по рода си за България. Всичко в приказката е интерактивно и забавно за разглеждане, защото реагира на докосване. Всяка дума или звук се изписва на екрана, за да може и децата с нарушен слух да се любуват на играта. Специално са направили така, че приказката да се сваля безплатно, за да е по-достъпна за всички деца.

До този момент издателство “ТАТ Криейтив” имат издадени първите две книги от поредицата: “Кой светна луната?” и “Как се казва тази книга?”, както и две по-малки книги-игри за оцветяване. И разбира се варианта на първата приказка за таблети и телефони.

Автор, художник и аниматор на проекта е Мая Бочева, която е завършила анимационна режисура в НБУ и има дългогодишен опит в създаването на образователни проекти за деца, както в областа на книгоиздаването, така и в създаването на игри и филми.

Повече за проекта можете да научите на tatcreative.com и във Facebook.