Шеста година „София диша” затваря улиците за движение и отваря града за срещи и празник

Фестивалът за градска култура ще промени лятото в града през всички недели на месец август.

Пет централни столични улици ще заживеят фестивален живот в общо пет тематични събития, посветени на екологията, визуалните изкуства, литературата, спорта, музиката и танца.

Малките пет кьошета, улиците „Ангел Кънчев”, „Пиротска”, „Цар Иван Шишман” и „Оборище” ще са тазгодишните свободни зони за срещи и изкуство на най-големия открит фестивал в София.

В шестото си издание „София диша” ще продължи мисията си да развива градския живот през лятото, предоставяйки сцена за различни жанрове изкуства. Заедно с тях ще бъдат представени и различни социални каузи и образователни инициативи. Традиционно е и предимството, което фестивалът дава на нови артисти, млади предприемачи и хора с иновативни бизнес начинания да срещнат многобройна и разнородна аудитория.

Благодарение на фестивала се развива и каузата за открити градски пространства в София, в които пешеходците, колоездачите, деца и родители, възрастни и подрастващи имат своето място за близко общуване, за среща с градската култура и за същински летен празник.

Поради големия интерес на участници от България и Европа, съвместно със Столична Община, „София диша” ще проведе мащабно социологическо проучване, целящо да даде посоката на развитие и разширяване на събитието през 2016г., както и да улови всички очаквания и нужди на участници и посетители. Началото на „София диша” тази година е на 2 август, от 16.00 часа до 22.00 часа, в района на улиците около Малките пет кьошета, а основата тема ще бъде екологията.

В рамките на първата неделя от фестивала ще вземат участие български производители на натурални продукти, сред които биоферми, производители на мед и пчелни продукти, производители на предмети и играчки от естествени материали. Голямата част от участниците са малки семейни компании, които ще представят екологични български продукти с ново отношение към природата или произведени чрез традиционни или забравени технологии и занаяти. Така освен презентация на разнообразна продукция, през тази неделя ще случат и работилници – включително и за деца, като тази за направата на играчки от натурално зърнено нишесте.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.