Японски бойни изкуства от най-добрите клубове в България

АЙКИДО

КБИ “Айки Будо” е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, на хора практикуващи и симпатизиращи на Японското бойно изкуство Айкидо. То има за цел да развива и разпространява Айкидо на районно, регионално, национално и международно ниво. Да създава и организира школи по Айкидо.

КБИ “Айки Будо” функционира от началото на 2007 г. и е пълноправен член на БАФ с доджо-та в София. Процеса на обучение се води от квалифицирани инструктори, защитили степените си пред японски майстори (шихани). В тренировъчния процес се показва стабилна методика и програма, съобразена с Айкикай, което позволява да се постигат много добри резултати на национално и международно ниво.

Председател и ръководител на клуба е Сенсей Стефан Златев – 5ти дан Айкикай, член на УС и ТК на БАФ (Управителен Съвет и Техническа Комисия на Българска Айкидо Федерация).

Клубът е член на НИХОН ТОМАНО КАЙ и взема дейно участие в редица мероприятия свързани с Посолството на Япония в България.Участва във фестивали и благотворителни каузи.Организира и участва в организирането на национални и международни семинари по Айкидо.

ДЖУ ДЖУЦУ

Спортен клуб Хикари е създаден през 2000 в град София от Шихан Камен Радев 6 ДАН джу джуцу. Първоначално клубът се е занимавал само с Айкидо. През 2002 преориентира своята дейност и започва развитието на традиционно джу джуцу. Това е клубът, от който много инструктори поемат свой собствен път в бойните изкуства. Достатъчно за да кажем, че техни възпитаници в момента преподават бойни изкуства в САЩ, Канада, Турция, Канарские острови, Тенерифе, Германия, Македониия, Сърбия и др. Това е и клубът, който е в основата на Световната джуцу и Кобудо организация в България. През годините от него са излезнали над 50 носители на черни колани.

Клубът е сред учредителите на НИХОН ТОМАНО КАЙ – организацията за приятели Япония. В това си качество той се включва активно в организираните мероприятия под патронажа на Посолството на Япония в България от близо 10 години насам.

Клубът има и много сериозна международна дейност. Неговите ученици взимат редовно участие в редица международни семинари, организирани от Световната Федерация в Италия, Германия, Русия, Гърция, Ирландия, Англия и др.

Мотото на клуба обяснява и неговата активност: „Всяка задача – по всяко време, на всяко място – със всички средства!

ДЖО-ДО и ЯЙДО

Клуб „Шинбукан” е сдружение за изучаване и популяризиране на традиционни японски бойни изкуства. Той е основан през 2006 г. и предлага тренировки по джодо, иайдо и айкидо. Клубът е официален член на Българска Федерация по Кендо и асоцииран член на Българска Айкидо Федерация. Освен в регулярните тренировки в клуба, практикуващите в “Шинбукан” участват и в ежегодни семинари, изпити и състезания, провеждащи се в страната и в чужбина”. Клубът се ръководи от Сенсей Теодор Леков и Сенсей Цветослав Николов. Джодо е пътят на джо, или късата тояга.

Основател на бойното изкуство е Мусо Гонносуке, който е комбинирал при създаването на джодо изкуството на меча, на яри и на нагината. За разлика от повечето традиционни японски оръжия, които са създадени, за да убиват, късата тояга би могла да се използва, за да се повали противника без да му се причиняват сериозни ранявания или смърт. Най-честите техники с джо са насочени към главата, китките или слънчевия сплит на противника.

Иайдо е древно японско бойно изкуство за самоусъвършенстване по пътя на меча. Изкуството е свързано с умението мечът да се изважда мълниеносно и да се поразява противника във всяка една ситуация. „Иайдо” означава „път на хармонизиране с мястото, ситуацията”, изкуството да се реагира на всяка ситуация правилно, а също и да се избира предварително местоположението и стратегията, така че да бъде постигната победата.

КАРАТЕ

Карате клуб “Оверфайт” е създаден преди 8 години. Към момента има над 80 трениращи, от които двама европейски, двама световни шампиони и множество републикански титли. Създател и главен треньор на клуба е Сенсей Иво Мукански – 2-ри дан Шотокан.