ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА

Омръзнало до болка е твърдението, че културният сектор в България се намира в трудна ситуация,
често е на ръба на оцеляването, и с огромни и нереалистични очаквания към публичните власти
(на европейско, национално, регионално и общинско ниво).
Доколко наистина е така и има ли вариант при различен подход и организация,
чашата да се окаже на половина пълна?

Определено има.

Едно мащабно изследване от 2006 г. доказва, че икономическият принос на културния и творческия сектор в Европа е по-висок от икономическия принос на хранителната, текстилната и химическата индустрия. Как и защо се случва това? Устойчив ли е този феномен или част от временна бизнес конюнктура? И най-важното – какво е актуалното положение в България по отношение на културните и творчески индустрии?

Това са въпроси, които очакват своя задълбочен анализ и своите отговори. Затова от 25ти до 27 май 2015 г. в София ще се проведе конференция на тема „Културата развива градовете“, организирана от фондация „София диша“, в партньорство със Столична община, Френския институт в България и адвокатска кантора „Попов и партньори“.

Целта на конференцията е да представи успешни европейски модели за осъществяване на партньорски политики между общински структури и неправителствения сектор, целящи облагородяването на градската среда. Ще бъдат представени устойчиви проекти дали нов живот на изоставени публични пространства и сгради. Специален акцент ще бъде поставен върху културните и творческите индустрии (КТИ), които демонстрират бърз икономически ръст навсякъде по света (включително в България), а икономическият им принос може да бъде измерен и показан на обществото. Като част от възхода на тези индустрии ще бъде разгледано развитието на културните инкубатори, арт-хъбовете и културно-творческите клъстерни обединения в България, а също и създаването на нови знакови градски арт-центрове, даващи европейска, но и уникална индентичност на София и на други български градове.

Предвидено е в трите дни на Конференцията да вземат участие творци и културни оператори от България и Франция. Дебатът ще акцентира върху съвременните тенденции в културата и творчеството в Европа и България, а крайната цел ще е да се откроят работещите арт-модели и да се посочат механизмите за тяхното реализиране. А защо не и да се намерят нови аргументи за значимостта на арт-сферата и на ползите, които културата носи на обществото.

ТЕМИ

Какво е състоянието на културния сектор в България?
Защо културните и творческите индустрии са сред водещите носители
на икономически принос в Европейския съюз?
Кои са успешните европейски модели за облагородяване на градската среда?
Кои са проектите, дали нов живот на изоставени публични пространства и сгради у нас
и какво е тяхното бъдеще?
Това са част от въпросите, които ще станат обект на задълбочен анализ
по време на конференцията Културата развива градовете,
между 25-ти и 27-ми май, във Френски Институт в България, София.

През първия ден на конференцията ще се разискват критичните фактори за развитие чрез култура. А именно културата като фактор за развитие в една постоянно променяща се реалност (контекст, концепции, терминологии). Ще се дадат примери за градовете като важни фактори за развитие (градоустройствено планиране и трансформация чрез култура) и ще се разгледат нормативните аспекти в областта на творчеството и иновациите.

Вторият ден ще бъде посветен на КТИ като мотор на икономиката и по-специално на различните механизми, методология и степени на тяхната поддръжка, на моделите им на управление и на развитието на техническите, предприемачески и управленски компетентности.
През последния трети ден ще се разгледа бъдещето на „Зона Култура“ като един от емблематичните центрове на КТИ.

УЧАСТНИЦИ

Йорданка Фандъкова

Кмет на София

Ксавие Лапер дьо Кабан

Посланик на Франция

Малина Едрева

Председател на КК към СО

Мирослав Боршош

Директор на НДК

Франсоаз Лучини

Нормандски университет

Суни Данаджъ

Председател на София диша

Блез Мерсие

Директор

Светлана Куюмджиева

Пловдив 2019

ОРГАНИЗАТОРИ И ПАРТНЬОРИ

КОНТАКТИ

Фондация “София Диша”

гр. София
ул. Константин Стоилов
тел.: 02 440 1116

Изпратете съобщение

Последвайте ни в социалните мрежи