DJ SKILL на София Диша 2017 през август

Пловдивчанинът Стефан Колев Колев или SKILL, както е известен в музикалните underground среди е DJ, продуцент, дизайнер, oldschool рапър, радио водещ и запален колекционер на рядка и трудно намираща се музика на грамофонни плочи. Човек с над 10 000 винила или един истински меломан и ценител!

SKILL е музикален експериментатор с доста различни и интересни по стил проекти зад гърба си.
Той е един от първите, които в средата на 90-те започват да организират “Черни партита” в Пловдив, където идеята е да се пуска rap, който не е комерсиален и не се слуша по дискотеките. По този начин, макар и бавно се налага определен вкус и разбиране за тази музика и се сформира първото hip-hop общество след 90-те в Пловдив.

SKILL е един от основателите на култовата пловдивска рап организация “Ударната група” през 96-та и също инициатор за създаването на независимия пловдивски лейбъл “4REAL”. През 2010-та създава и свой независим музикален лейбъл с няколко пловдивски приятели (Beat makers), който се казва 7HILLS PRODUCTION и е насочен повече към любителите на безкомпромисните класически hip-hop бийтовете смесени с различни “samples & cutz”.

SKILL е също един от първите, които в началото на 2000-та година възражда интереса към старата българска танцувална музика, като започва да пуска български тракове по break състезанията (които тогава масово се организират из цяла България) и по този начин припомня на музикалните си партита плочи от единствения и вече не съществуващ български музикален лейбъл „Балкантон”. В последствие подобен тип вечеринки стават негова запазена марка и се случват периодично в различни градове на страната под името “Балкантон Носталгия”.

SKILL е неделима част също и от проекта “Българи”, който е изграден на основата на уникалния Български автентичен фолклор, смесен с класическите тежки hip-hop beats съчетани с подбрани семпли и въздействащи фрази от поезия и всичко това вкарано на място със скречове. В проекта взимат участие кавал и каба гайда и на няколко пъти се реализира с участието на голямата Българска певица Янка Рупкина.

Вече повече от 20 години, SKILL продуцира, компилира и пуска музика, която хората нямат възможност да чуят навсякъде. Неговите музикални интереси не могат да се сложат в рамка и обхващат целия огромен период от самото начално развитието на музиката до нашето съвремие. Но все пак можем да кажем, че неговите предпочитанията и любимите му години са годините от края на 50-те до края на 70-те.

От края на 2007-ма, SKILL е създател на две специализирани online радио предавания: „Добрите Стари Фънки Времена” и “Yes,Yes Y’all To Da Beat Y’all”, които са култови и за годините си тогава са като свежа глътка вода от извора. Те оставят своята диря в историята, като повлияват на много хора и дават тласък на доста от появилите се след това онлайн радиостанции и предавания.

SKILL е участвал и в редица предавания по националните медии (БНР – София / Пловдив, БНТ, Нова телевизия, Би Ти Ви и др.) и е взимал участия на една сцена с доста от изявените утвърдени български популярни артисти (Янка Рупкина, Валя Балканска, Теодоси Спасов, Мишо Йосифов Секстет, Ангел Заберски-син, Акага, Белослава, Мария Илиева, Графа, Спенс и мн. др.) както и гостуващи чуждестранни изпълнители и представители на световната сцена като (DJ Vadim & Yarah Bravo, DJ Mark Hype, Snowboy, We Funk Radio dj’s, Kurtis Blow, KRS One, Ugly Duckling, Lords of the Undaground, Jeru the Damadja и мн. др.)

SKILL е бил неделим участник, организатор и радетел на едни от първите големи фестивали популяризиращи уличната hip-hop култура като (Брейк денс, Графити, Рап, Бийт Бокс, Скейт бординг) в България, а именно събития като (Break down / София, Jam On It / Смолян, Fun city / Варна, Sprite graffitty fest, ON Fest, Wake Up Fest, Red Bull BC ONE и т.н.)

В момента SKILL развива и разработва свои бранд с името SOUL SEARCHIN’, който включва в себе си 5 неща:
– Online radio Soul Searchin’ – радио за тези, които търсят и намират в музиката тази малка частица или нотка, която може да се усети с душата и сърцето;
– Домъ на плочата Soul Searchin’ – един оазис от музика на грамофонни плочи, където времето е спряло, едно малко и уютно място за срещи на меломани, колекционери, хайфисти или обикновенни хора, които си разменят, продават или просто споделят впечатления за музиката която обичат;
– Soul Searchin’PEOPLE – Визуализация и документиране на интересни и образователни срещи с различни DJ, колекционери, музиканти и интересни личности гости на Домъ на плочата Soul Searchin’;
– Mалък Комбо състав с музиканти Soul Searchin’LIVE Project – проектът е създаден с идеята да се запази и съхрани стария начин на записване и да се поддържа суровия и мръсен звук на 60’те и 70’те;
– Базар за Грамофонни плочи Soul Searchin’ – целта и идеята на тези базари е да се възроди старата култура на слушане и възприемане на музиката и да се завърне интереса към грамофона и грамофонните плочи в България, това е много важно, защото на първо място те носят душа, съхранили са богатството на историята и са от тези ценни неща от доброто старо време, които са се доказали като перфектния, качествен звуко-източник и носител.

DJ Skill ще бъде на главната сцена на фестивала София Диша на 27-ми август на площад “Свети Александър Невски”.

Повече вижте на soulsearchin.net и в социалните мрежи – Facebook, YouTube, Mixcloud и Bandcamp.