Ivan Shopov & Avigeya ще закрият 8-мото издание на София Диша

Снимка: Ивайло Петров


Проекта Ivan Shopov & Avigeya започва през 2016 г. с концертна колаборация между Иван Шопов и Авигея като част от мащабният 7 часов лайв – One Man Party. Преплитането на съвременния електронен звук с красивите и отличителни фолклорни елементи намират изключително позитивен отзвук в публиката. Това подтиква Шопов и Авигея да разширят проекта в нещо по-голямо и така се ражда албума “Канатица”.

Албумът съдържа десет композиции, съчетаващи вековното и емблематично песнопение на българите, пречупено през музикалната призма на Иван Шопов и талантливите народни певици от Авигея – Сибина Раденкова, Александра Василева и Ралица Кирилова. В албума взимат участие и музикантите Теодосий Спасов, Димитър Бодуров, Бурак Малчок, Стоимен Стоянов (NOCKTERN) и Даян Куцаров (L 33).

Чрез съвременно звучене компилиращо електроника, китара, пиано, кавал, приказни вокали и много вдъхновение от българския фолклор, музикантите доказват, че музиката е най-светлият символ на етническото самосъзнание. Тя e мост между земното и неземното, материалното и духовното, човека и космоса. От там черпи вдъхновение и името на албума – Канатица.

Канатицата е древен и универсален символ, разпространен в редица различни култури, включително и българската. Думата се свърза с „крилете“ на безсмъртието, знак с дълбоко послание, носител на вселенските истини за хармония и единство. Канатицата е интерпретация на вечността, преплита женското и мъжкото начало, символизира връзката между миналото, настоящето и бъдещето, свързвайки ги в едно цяло. Точно по този начин и музиката преплетена в парчета на албумът изобразява дълбоката символика на вечността, увековечавайки мистерията на фолклора, времето, измеренията, началото и (без)края.

„Избрахме името “Канатица”, защото в този древен символ открихме звученето и смисъла на музиката ни. Връзката между миналото и бъдещето в сегашния момент.“, казва Иван Шопов.

Ivan Shopov & Avigeya ще закрият тазгодишното издание на фестивала за градска култура София Диша с невероятен концерт на главната сцена на площад “Свети Александър Невски” на 27-ми август. Заповядайте да изживеем магията заедно!