ПОСЛЕДНАТА НЕДЕЛЯ НА СОФИЯ ДИША 2016 ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА БУЛ. АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ

За първи път в своята седемгодишна история София Диша ще се проведе на големия столичен булевард „Александър Стамболийски“ (от пл. „Св. Неделя до бул. „Христо Ботев“), който ще бъде затворен за автомобилно движение. Така 28-и август, последната неделя на август, ще срещне за четвърти път тази година хората с градската култура, активния начин на живот, творческите индустрии и важните социални каузи. Фестивалът ще започне в традиционния час – 16.00 и ще продължи до 22.00 часа с музикална сцена, изложби, литературни четения, филмови прожекции обединени от „Творческата зона Staropramen”. София Диша отново ще акцентира върху видимостта на образователни и социални инициативи и каузи.

Тази година ключов елемент от развитието на фестивала бе подкрепата за общо пет социални каузи, като всяка тематична зона застана зад една специално избрана: „Творческа зона Staropramen“ – Подкрепа на творческите таланти в България; Базарна зона – Подкрепа за творческите индустрии в България; Релакс зона – Подкрепа за хората в неравностойно положение; „Спортна Зона Decathlon“ – Здравословен начин на живот за всеки; Детска зона – Не на насилието върху деца.

В “Творческа зона Staropramen” ще бъдат представени изложбите – смесена техника на Георги Маринов, инсталацията на Стоян Николов-Зиков – „Union”, Захари Попов с интерактивната инсталация „Гейши и маски”, както литературни представяния на издателство „Жанет 45” на авторите – Радослав Чичев, Антон Терзиев, Константин Трендафилов, Никола Михов и Иван Димитров. Книжен център Greenwich ще представи новата книга на Мирослав Пенков „Щъркелите и планината”. В специалния корейски кът в зоната ще има четене на корейска поезия и изпълнения на самунлори – традиционни корейски барабани. В танцовата част на програмата ще открием карнавалната и афро самба, а Flava House ще организират два танцови уъркшопа.

Изключително интересна ще е филмовата програма със селекция късометражни филми от NoBlink! Media. Късометражни филми на млади български режисьори, студенти от Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, някои от които вече и с награди, ще гледаме на открито. Акцентът на филмовата програма в тази неделя ще бъдат дебютни, отличени или непоказвани български късометражни заглавия.

Любимата на посетителите, тази неделя “Спортната зона Decathlon” ще превземе булевард „Ал. Стамболийски” и ще предложи за всички свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. На разположение на посетителите ще има стена за катерене с инструктори от Фънтопия и Боудърленд.

Подробности за цялата програма и в останалите зони, вижте тук или във Facebook.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Staropramen и партньори: Министерство на Външните работи на Република България, Летище София, Right Rental (Mastertent), Спортни магазини Decathlon, Адвокатска кантора Попов и партньори и Нови публики. Медийни партньори: БНТ, списание „Мениджър“, Дарик радио, сп. Обекти, bassline.bg, sofia.plays.bg

Снимка: Яна Пункина