СОФИЯ ДИША 2016 ПРОДЪЛЖАВА ТАЗИ НЕДЕЛЯ НА УЛ. МОСКОВСКА С АКЦЕНТ ВЪРХУ КУЛТУРНАТА ПРОГРАМА И В ПОДКРЕПА НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ТАЛАНТИ

На 14-ти август (неделя), мултижанровният фестивал за градска култура – София Диша продължава на улица „Московка“. Централната софийска улица ще бъде превърната в пешеходна зона и следваща локация на градския празник, от паметника на В. Левски до ул. „Г. С. Раковски“, от 16:00 до 22:00 часа.

Тази неделя може да видите изложба – скулптора на Златин Орлов и Румен Панайотов, на пресечната улица „Париж“ 1. Двамата автори ще покажат творби изпълнени в камък и метал в екстериорна среда. Златин Орлов е преподавател в Националната художествена академия, работи в областта на съвременната метална пластика, негова творба е част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия. Румен Панайотов е съвременен български автор, който работи в сферата на пластичните изкуства, а негови творби са част от колекциите на европейски компании и институции.

Част от представянето на младите български творци, е и инсталацията на Стела Гечева – „Болка“. Обектите са изработени от дърво, хартия, пластмаса, плексиглас, гума и др., с идеята за създаване на съвременна пластика и нови перспективи. Чрез материалите които използва, Стела Гечева показва връзкатa между прозрачното и плътното, тежестта и лекотата, здравината и крехкостта. Точно, както са направени човешкият ум и тяло.

По време на фестивала ще слушаме музика от Sound Ninja, които ще представят мобилно, музикално студио, в което ще демонстрират най-новите техники и програми за индивидуално и споделено музициране. Sound Ninja Music Academy е първата и единствена по рода си академия по софтуерно продуциране на музика, миксиране, DJ-инг и контролери в България.

Отново ще има литературни четения и представяния на млади, български писатели от издателство Колибри и издателство Асеневци. Ще получите бързи езикови умения по български и немски език, ако се включите в работилницита на Lingucards, а най-новата лятна програма на световната мрежа за късометражно кино Future Shorts ще има три прожекции по време на фестивала – от 16:00, 18:00 и 20:00 ч.

Творческа зона „Staropramen“ е в подкрепа на младите български творци и ще предложи различни забавни активности за посетителите по време на #GoldenHour моментите.

Пълната програма за 14-ти август на улица “Московска”, участниците и активностите в останалите зони, вижте тук или във Facebook страницата ни.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Снимка: Яна Пункина